Σεμινάριο στην Κινέζικη πάλη, Shuai Jiao!!

Shuai Jiao - Chinese wrestling

Jiao Di ήταν ο πρώτος κινέζικος όρος για την πάλη και αναφέρονταν σε ένα αρχαίο άθλημα κατά το οποίο οι διαγωνιζόμενοι φορούσαν ένα κράνος με κέρατα καθώς πάλευαν. Ο μύθος αναφέρει ότι το κράνος, ‘‘Jiao Di’’, χρησιμοποιήθηκε το 2697 π.Χ. από τους στρατιώτες του Κίτρινου Αυτοκράτορα ενάντια στον στρατό των ανταρτών που οδηγούσε ο Chi You για να χτυπούν με αυτό και να ξεκοιλιάζουν τους αντιπάλους τους.
Το Jiao Di αναφέρεται σαν η πηγή της πάλης αλλά και των μετέπειτα διάφορων μορφών(στυλ) των πολεμικών τεχνών στην Κίνα.
Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou αναφέρεται στα κλασικά κείμενα του πολέμου ως Jiao Li και αποτελούταν από τεχνικές ρίψεων, χτυπημάτων, αποφυγών, κλειδώματος και επιθέσεων σε σημεία πίεσης. Σ’ αυτές τις τεχνικές ασκούνταν οι στρατιώτες κατά την διάρκεια του χειμώνα μαζί με τη τοξοβολία και τη μελέτη της στρατηγικής.
Το Jiao Li τελικά έγινε δημόσιο άθλημα που χρησιμοποιούνταν για την διασκέδαση του πλήθους, καθώς και για την ανάδειξη και πρόσληψη των καλύτερων μαχητών. Οι ανταγωνιστές πάλευαν σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, Lei Tai, με έπαθλο την πιθανή πρόσληψη ως σωματοφύλακας του αυτοκράτορα ή εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών για το αυτοκρατορικό στρατό.
Το Jiao Li διδάσκονταν κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων στους στρατιώτες και η δημοτικότητα του μεταξύ των στρατιωτικών εγγυάται την επιρροή του στις μεταγενέστερες Κινέζικες πολεμικές τέχνες, μέχρι το τέλος της δυναστείας Qing.

Shuai Jiao
Ο όρος "Shuai Jiao" επιλέχθηκε από την Κεντρική ακαδημία πολεμικών τεχνών, (Guo Shu Guan) της Nanjing το 1928 όταν τυποποιήθηκαν οι κανόνες των αγώνων . Το Shuai Jiao στις μέρες μας είναι δημοφιλές στους Μογγόλους της Έσω Μογγολίας, όπου ονομάζεται "bohke» και συναντάται τακτικά σε διαγωνισμούς κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και στην Αμερική, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ν.Ζηλανδία και σε άλλες χώρες. Η τέχνη συνεχίζει να διδάσκεται στην αστυνομία και τις στρατιωτικές ακαδημίες της Κίνας.

Το Shuai Jiao μπορεί να χωρισθεί στα εξής στυλ:
Beijing style – Στυλ του Πεκίνου,
είναι η γραμμή από το Manchu Buku στυλ που προπονούσαν οι φρουροί του αυτοκράτορα,Shan Pu Ying (Ένωση των Εξπέρ της Πάλης).
Tianjing style - Στυλ της Τιενζίν ,
είναι η γραμμή από το Shuai Jiao της δυναστείας Ming και μίξη με το στυλ Manchu Buku.
Baoding style – Στυλ του Μπαοντινγ,
είναι η γραμμή που αποκαλείτε Kuai Jiao, γρήγορη πάλη.
Τα τρία παραπάνω στυλ αποκαλούνται στυλ της επαρχίας Χεμπέι.
Shanxi style – Στυλ του Σάνσι,
είναι η γραμμή από το Shuai Jiao της δυναστείας Song.
Mongol style - Στυλ των Μογγόλων,
είναι η γραμμή από την πάλη της Μογγολίας.
Xinjiang style - Στυλ της Σιντζιάν,
είναι η γραμμή από διάφορα Τούρκικα στυλ πάλης.

Βασικές δεξιότητες.
Το Shuai Jiao συνισταται στη χρήση ανατροπών για να ρίξουμε τον αντίπαλο κάτω. Για να εφαρμοστούν σωστά οι ρίψεις και να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει κάποιος να έχει πολύ καλό βασικό κουνγκ φου.
Βασικό κουνγκ φου είναι οι:
τεχνικές χεριών,
καθώς κάποιος πρέπει να έχει δυνατή και καλή αρπαγή. Χωρίς καλό πιάσιμο δεν μπορείς να ανατρέψεις τον αντίπαλο. Επίσης πρέπει να μπορείς να ξεφεύγεις από το πιάσιμο του αντιπάλου.
τεχνικές ποδιών,
καθώς κάποιος πρέπει να κινείται γρήγορα, ανάλαφρα και να έχει καλό πάτημα και δυνατή βάση. Η κάθε ανατροπή έχει συγκεκριμένη προσέγγιση για τις σωστές κινήσεις των ποδιών. Αυτές οι κινήσεις πρέπει να προπονηθούν αρκετά πριν κάποιος προχωρήσει στις ανατροπές.
τεχνικές του σώματος,
που σχετίζονται με την απόκτηση δύναμης και τη κατανόηση των αλλαγών. Πως δηλαδή ο ασκούμενος να αποκτήσει δύναμη από όλο το σώμα και πως να είναι γρήγορος και ευκίνητος. Το να κατανοήσει τα είδη δύναμης στο Shuai Jiao είναι πολύ σημαντικό για να πετύχει υψηλό επίπεδο στην τέχνη.
τεχνικές μικρού κύκλου,
είναι οι μικρές και ξαφνικές τεχνικές που στόχο έχουν να παρασύρουν τον αντίπαλο σε κάποιο λάθος. Πρέπει να είναι κάποιος ακριβής και ευκίνητος.
τεχνικές μεγάλου κύκλου,
είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν μεγάλη δύναμη. Χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνικές μόνο όταν έχουμε φέρει τον αντίπαλο στην κατάλληλη θέση. Επειδή η κίνηση είναι μεγάλη είναι εύκολο ο αντίπαλος να εκμεταλλευτεί κάποιο λάθος μας.
Δυνατές αρπάγες, γρήγορες και ανάλαφρες κινήσεις, καλό πάτημα, γρήγορα αντανακλαστικά και μαλακή δύναμη από όλο το κορμί είναι προαπαιτούμενα για να πετύχει κάποιος στην Κινέζικη πάλη.
Εκτός από το βασικό κουνγκ φου όμως χρειάζεται ο ασκούμενος να έχει μια καλή κατανόηση των αρχών που διέπουν την τέχνη της πάλης. Μερικές από τις αρχές για να πετύχουμε μια ανατροπή είναι:
1. Μπερδέψτε τον αντίπαλό σας ώστε να προκαλέσετε την "λάθος" αντίδραση του.
2. Πρέπει να κατανοήσετε τις μεταβολές μεταξύ του Γιν και του Γιανγκ.
3. Αναγκάστε τον αντίπαλό να κινηθεί γύρω σας.
4. Εξασφαλίστε μια καλή αρπαγή.
5. Αναγκάστε τον αντίπαλο να κινηθεί μαζί σας.
6. Πρέπει να κατανοήσετε πώς μπορείτε να δανειστείτε τη δύναμη του αντιπάλου σας.

Η όρασή σας πρέπει να είναι εστιασμένη ώστε να επωφεληθείτε το παραμικρό λάθος του αντιπάλου. Η ευαισθησία σας πρέπει να είναι πολύ καλή, έτσι ώστε να μπορείτε να αισθανθείτε τις αλλαγές στην δύναμη και την κατεύθυνση. Η κίνηση σας πρέπει να είναι πολύ γρήγορη, ευκίνητη, ακριβής και συντονισμένη. Η δύναμη σας πρέπει να είναι ξαφνική, ισχυρή και ολοκληρωμένη. Η βάση σας πρέπει να είναι ευκίνητη αλλά σταθερή.
Στο Shuai Jiao η γνώση αναπτύχθηκε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και κάθε τεχνική έχει ερευνηθεί σε πολύ μεγάλο βάθος, έτσι ώστε να υπάρχουν πολλές παραλλαγές . Στην αρχή θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος εξάσκησης στα Τζι Μπεν Κονγκ, επειδή αυτή η μέθοδος εμπεριέχει την εμπειρία όλων των προηγούμενων γενεών. Με άλλα λόγια, η αξία έχει ήδη αποδειχθεί από πολλούς ανθρώπους στις πραγματικές μάχες.

Στην κουλτούρα του Shuai Jiao στην Κίνα, είναι σύνηθες, οι παλαιστές, να ασκούνται και να μαθαίνουν από διαφορετικούς δασκάλους. Όπως και να φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές στις τεχνικές που ταιριάζουν καλύτερα στην προσωπικότητα ή την φυσική τους κατάσταση. Ιστορικά, οι διάσημοι δάσκαλοι αναπτύσσουν πάντα τις δικές τους παραλλαγές. Κάποιος πρέπει να περπατήσει ο ίδιος τον δρόμο για να έχει ουσία, καθώς δεν υπάρχει καμιά τεχνική που να μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία, παρά μόνο η ικανότητα του πόσο καλά μπορεί να εκτελέσει κάποιος την τεχνική.
Στο Shuai Jiao υπάρχουν πάνω από 300 τεχνικές με πάνω από 3 παραλλαγές η κάθε μία αλλά στην πραγματικότητα της πάλης κάποιος δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 τεχνικές, στις οποίες όμως πρέπει να είναι πολύ καλός. Πρέπει όμως κάποιος να προπονείται σε όσο πιο πολλές παραλλαγές μπορεί όχι τόσο για να τις χρησιμοποιήσει αλλά για να μάθει πως να αμύνεται σε αυτές. Η εξάσκηση στο πως να αμύνεται κάποιος στο Shuai Jiao είναι εξίσου σημαντική και για κάθε τεχνική υπάρχει και μια άλλη που την αδρανοποιεί.

κάποιες σκέψεις από το προσωπικό μου ταξίδι στο wushu...
Η δασκάλα μου, για πάνω από 16 χρόνια, στον Αετό Lily Lau, μου άνοιξε την πόρτα στο Κινέζικο Γουσού. Μαζί της επισκέφθηκα διάφορα μέρη στην Κίνα και λόγω της φήμης της, πολλές πόρτες που διαφορετικά θα ήταν αόρατες, ανοίξανε και στα δικά μου μάτια. Σε σεμινάρια στην Ελλάδα και στα ταξίδια μου στην Κίνα γνώρισα πολλούς δασκάλους του Γουσού, μερικούς δε διάσημους. Επισκέφθηκα τα μοναστήρια των Σαολίν και του Γουτάνγκ (2004-06,08,10). Στην Κίνα, πήρα μέρος σε 4 παγκόσμια πρωταθλήματα παραδοσιακού Γουσού (2004-06,08,12) και σε δύο διεθνή. Επισκέφθηκα τις επαρχίες, Hong Kong, Shanghai, Foshan, Fukien, Guangdong, Hengshan, Hongshan, Shanxi, Beijing, Shoonxien, Qingdao, Zhengzhou, Siyian αποκλειστικά για την διεύρυνση της γνώσης μου στου Γουσού.
Μέσα από αυτά τα ταξίδια και τις εμπειρίες μου άλλαξε δραματικά ο τρόπος που βλέπω το Γουσού.
Από όλα τα στυλ Κινέζικου Γουσού που είδα και γνώρισα στα ταξίδια μου και σε όλη την διάρκεια των χρόνων που ασκούμαι(1987), ξεχώρισα τελικά δύο. Το αληθινό Γουσού και το ψεύτικο.
Επίσης κατάλαβα πως δεν είναι τα στυλ που έχουν κάποια σημασία αλλά είναι ο “τρόπος” του δάσκαλου που τα διδάσκει που είναι ουσιαστικός.
Με την σειρά μου και εγώ άνοιξα την πόρτα στους μαθητές μου και στους φίλους μου ώστε να δουν και να γνωρίσουν τον “τρόπο” δυο δασκάλων που ξεχώρισα. Του Niu Sheng Xian (δάσκαλου του Nei Jia Quan-Xing Yi Tai Ji Ba Gua) και του Liu Zu Guang (δάσκαλου του Shuai Jiao).
Γιατί ξεχώρισα αυτούς τους δύο δασκάλους;
Επειδή έχουν κουνκγ φου και επειδή το κουνκγ φου τους είναι αληθινό. Όχι απλώς Κινέζικος χορός.

Ήδη ο Α.Σ.Κεραμεικός οργάνωσε δύο σεμινάρια με τον δάσκαλο Niu, στο Xing Yi και στο Tai Ji, ενώ φέτος σε συνεργασία με τον Γ.Σ.Μ.Τ.Ιλισίων του Παναγιώτη Δερβέντη και του Α.Σ.Βόρειος Αετός του Γιώργου Διβάνη, διοργάνωσε το πρώτο σεμινάριο με τον δάσκαλο Liu στο Shuai Jiao.
Κόντρα στην απαισιοδοξία και την κατάθλιψη που έχουν επιβάλει στην καθημερινότητα μας και στην ζωή μας oι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας και η “τρόικα”, θέλουμε να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε τέτοιου είδους σεμινάρια, θέλουμε να ασκούμαστε, να μαθαίνουμε και να εμβαθύνουμε στην γνώση.
Γνώση που μας κάνει καλύτερους, πιο σοφούς, πιο δυνατούς στο σώμα και στο πνεύμα, πιο ανεκτικούς με τους γύρω μας, πιο υποστηρικτικούς με τους αδύνατους.
Η ομοσπονδία του Γουσού είναι υποστηρικτική σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων της φυσικά και προσπαθεί να βάλει το Γουσού στον χάρτη των μαχητικών τεχνών στην χώρα μας.
Οι δάσκαλοι από την άλλη, πρέπει να ξεπεράσουν τα στυλ που εκπροσωπούν και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και οι μαθητές τις διάφορες μικρότητες απέναντι στους δασκάλους, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια οικογένεια που θα υπηρετήσει και θα προωθήσει τις πραγματικές αξίες του Γουσού.
Το Γουσού κοστίζει λίγο αλλά έχει θεαματικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αρκεί να είναι αληθινό.
Ας το χρησιμοποιήσουμε σαν όπλο απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας μας.

Δούκας Δημήτρης

το σεμινάριο όπως το είδε ο Βαγγέλης:
Ένας νέος κύκλος σεμιναρίων για τις μαχητικές τέχνες ξεκίνησε, έπειτα από πρωτοβουλία του Α.Σ. Κεραμεικός «Wu Gong Xue Yuan» (σίφου Δούκας Δημήτρης) σε συνεργασία με τον Γ.Σ. Μαχητικών Τεχνών Ιλισίων «Kunpeng Wuguan» (σίφου Δερβέντης Παναγιώτης) και τον Α.Σ. Βόρειος Αετός (σίφου Διβάνης Γιώργος). Διοργανώθηκαν δύο σεμινάρια πάνω στην Κινέζικη πάλη - Shuai Jiao, στις 25 - 26 Μαΐου και 1 - 2 Ιουνίου. Στο σεμινάριο δίδαξε ο σίφου Liu Zu Guang με τους Αμερικανούς βοηθούς του Sonny και Brian.
Η κινέζικη πάλη είναι μια αρχαία μαχητική τέχνη με ιστορία πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια. Ασκείται, διδάσκεται και εξελίσσεται στο Πεκίνο από το σίφου Liu Zu Guang, μαθητή του Li Bao Ru, διάσημου δασκάλου με παγκόσμια φήμη.
Η βασική προπόνηση ξεκινά με ασκήσεις ενδυνάμωσης Τζι Μπεν Κονγκ (Ji Ben Kong). Οι ασκήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα επίπονες και απαιτητικές αλλά και απαραίτητες για τη φυσική κατάσταση και το συντονισμό κάθε μέρους του σώματος και τη συγκέντρωση του μυαλού. Απαιτείται ακρίβεια και απόλυτη συγκέντρωση στην εκτέλεση των ασκήσεων αυτών, κάτι που γίνεται κατανοητό όταν τεθούν σε εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα κρίνεται από τα στοιχεία αυτά. Σε κάθε επανάληψη το κορμί έρχεται λίγο πιο κοντά στην ορθή εκτέλεση της άσκησης μέχρι να γίνεται φυσικά και αβίαστα.

«Δεν φοβάμαι αυτόν που έχει εξασκηθεί σε 10000 κλωτσιές μια φορά, αλλά αυτόν που έχει εξασκηθεί σε μια κλωτσιά 10000 φορές» (Μπρους Λι).
Η κινέζική πάλη έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χρήσης στοιχειώδους δύναμης για την ανατροπή του αντιπάλου. Η χαλαρότητα και η ευλυγισία στην κίνηση χωρίς έντονη χρήση μυϊκής δύναμης δίνει την απαραίτητη ταχύτητα αλλά και το στοιχείο του αιφνιδιασμού ώστε να καταστεί δυνατή η ρίψη ή η ανατροπή του αντιπάλου.
Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται εμφανής η πρόθεση αυτού που εκτελεί την τεχνική και εύκολα διαχειρίσιμη από κάποιον έμπειρο αντίπαλο παλαιστή.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της κινέζικής πάλης, είναι η αμεσότητα στην εφαρμογή. Από την πρώτη στιγμή κιόλας, μόλις ο ασκούμενος δηλαδή μάθει τη μορφή της κίνησης εξωτερικά και εντυπωθεί στο μυαλό και το κορμί του, καλείται να δοκιμάσει την εφαρμογή της με αντίπαλο που συνεργάζεται αρχικά και αργότερα όταν κατακτηθεί αυτό το επίπεδο με αντίπαλο που αντιστέκεται (ελεύθερη πάλη). Διδάχθηκαν τεχνικές ανατροπής του αντιπάλου με τα ειδικά ανθεκτικά γιλέκα αλλά και χωρίς αυτά ώστε να υπάρχει εφαρμογή και σε πραγματικές συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πρώτο σεμινάριο Κινέζικης πάλης - Shuai Jiao στην Αθήνα, συμμετείχαν μαχητές από διαφορετικές σχολές και προσεγγίσεις στις κινέζικες μαχητικές τέχνες. Παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι που ακολουθούνται από τους συλλόγους στην εξάσκηση παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις, οδηγούν όλοι στο ίδιο σημείο. Αυτό γίνεται αντιληπτό επειδή ο κάθε ασκούμενος έχει διαφορετική αντίληψη και ενδεχομένως αποζητά διαφορετικά στοιχεία από την εξάσκησή του, οι αρχές, ωστόσο, που διέπουν όλες τις μαχητικές τέχνες πρέπει να έχουν κοινά στοιχεία στην προσέγγιση καθώς διαπραγματεύονται το πιο πολύπλοκο εργαλείο στον φυσικό κόσμο, το ανθρώπινο σώμα.

«Στο κορυφαίο επίπεδο όλες οι μαχητικές τέχνες συγκλίνουν».
Συνειδητοποιήσαμε όλοι μας ότι το να προσθέτεις νέα στοιχεία στην προπόνηση, νέες τεχνικές, ακόμα και να έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές αντιλήψεις μόνο θετικό μπορεί να είναι στο να αποκτήσεις ολοκληρωμένη μαχητική ικανότητα.

«Κάθε είδος γνώσης στο τέλος οδηγεί στην αυτογνωσία» (Μπρους Λι).
Τέλος, έπειτα από τέσσερις μέρες κουραστικού προγράμματος και έντονης άσκησης, το αποτέλεσμα ήταν να πάρουμε μια καλή γεύση για την κινέζικη πάλη ανυπομονώντας για το επόμενο σεμινάριο. Πιο σημαντικό ίσως ακόμα κι απ΄ αυτό είναι ότι αυτοί που δεν γνωριζόμασταν, γνωριστήκαμε κι αυτοί που γνωριζόμασταν, γνωριστήκαμε καλύτερα, ήρθαμε πιο κοντά, συζητήσαμε και διαφωνήσαμε και στο τέλος, συμφωνήσαμε σε ένα :
«Το κουνγκ φου μας ενώνει».

Βαγγέλης Κ.

TOP