Σεμινάριο με την Grandmaster LILY LAU,24.5-3.6.2008

Μια εβδομάδα με την Grandmaster Lily Lau Η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη της Δασκάλας μας στην Ελλάδα έγινε από 24/5 έως 3/6/08. Η υποδοχή της έγινε φέτος στο νέο χώρο του Συστήματος, που στεγάζει το νεοσύστατο σωματείο του Α.Σ. Αετός Γαλατσίου.
Η σίφου Lily, μπόρεσε να δει τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε μέσα στην τελευταία χρονιά, σε μια επίδειξη που άνοιξαν οι νέοι μαθητές του Χρήστου Παπαχρήστου και συνέχισαν οι πιο παλιοί και υψηλότερου επιπέδου μαθητές του Δημήτρη Δούκα.Τις επόμενες μέρες η Δασκάλα, σε ιδιαίτερο μάθημα, δίδαξε στους πιο προχωρημένους μαθητές ένα Ταολού με βεντάλια(moy fa sin) που ενθουσίασε όλους όσους το παρακολούθησαν για την ομορφιά και τη δύναμη που συνδυάζει.
Το ιδιαίτερο μάθημα ήταν δώρο της Δασκάλας προς τους μαθητές για να εκφράσει την χαρά και ικανοποίηση που το σύστημά της,το Lily Lau Shaolin Eagle Claw Kung Fu,έβαλε γερές βάσεις στην Ελλάδα,με το άνοιγμα του νέου συλλόγου με εκπαιδευτή τον Παπαχρήστο Χρήστο.
Σε ανταπόδοση οι μαθητές μάζεψαν και έδωσαν χρήματα για την ενίσχυση των ανθρώπων που υποφέρουν από τον σεισμό στην Κίνα. Στο κυρίως σεμινάριο -που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο χώρo Θησείον Lofts στην Πειραιώς-η Δασκάλα ξεκίνησε τη διδαχή της διπλής φόρμας γροθιάς των 108 κινήσεων, και στους προχωρημένους μαθητές της μαύρης και καφέ ζώνης έδειξε το δύσκολο τεχνικά και υψηλού επιπέδου Ταολού da lin wan kune.
Μεγαλύτερη βαρύτητα όμως έδωσε στη διδασκαλία του Qigong Ba Duan Jin. Το διάσημο αυτό qigong, το οποίο είναι ευρέως γνωστό στα αγγλικά ως “Eight Pieces of Brocade”, και το οποίο μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως ‘Τα Οκτώ Μεταξένια Στοιχεία είναι μια άσκηση εσωτερικής καλλιέργειας και ονομάστηκε έτσι λόγω του ότι τα οκτώ στοιχεία κινήσεων που την αποτελούν θεωρούνταν όμορφα και εκλεκτά σαν αγνό μετάξι. Ιστορικά, κάποιοι αποδίδουν τη δημιουργία των ασκήσεων αυτών στο διάσημο στρατηγό Yeuh Fei,ο οποίος έζησε τον 11ο αιώνα μ.Χ. και ο οποίος θεωρείται και ο δημιουργός του Eagle Claw. Άλλοι θεωρούν ότι οι ρίζες των ασκήσεων αυτών μπορούν να ανιχνευθούν ακόμα παλαιότερα, στην εποχή της δυναστείας των Χαν (206 π.Χ-220 μ.Χ).Αυτά τα οκτώ στοιχεία κινήσεων αποτελούν την ιδανική άσκηση για να διατηρήσει κανείς την υγεία του, να καλλιεργήσει και να αναπτύξει την ενέργεια και ζωτικότητά του, αλλά και να επιταχύνει την ανάρρωση σε περίπτωση κάποιας ασθένειας.
Μέσα από την καθημερινή εξάσκηση δυναμώνουν οι τένοντες και ξεμπλοκάρουν οι μεσημβρινοί,επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, και επέρχεται νευρική και συναισθηματική ισορροπία. Αν και η άσκηση αποτελεί μία ενότητα και συνήθως εκτελείται ολόκληρη,κάθε στοιχείο της επιφέρει κάποια ιδιαίτερα ευεργετήματα. Το πρώτο στοιχείο ισορροπεί τα εσωτερικά όργανα, το δεύτερο ενδυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες, το τρίτο ρυθμίζει τη λειτουργία της σπλήνας και του στομάχου, το τέταρτο βοηθά στην ίαση τραυματισμών, το πέμπτο τονώνει τα νεφρά και τα αναπαραγωγικά όργανα, το έκτο ηρεμεί το νευρικό σύστημα, το έβδομο αυξάνει την αντοχή, ενώ το όγδοο βοηθάει στην ανάρρωση από ασθένειες. Η εξάσκηση στο Qigong αποτελεί μία αναπόσπαστη ενότητα του Kung Fu,και είμαστε πολύ τυχεροί που κάθε χρόνο η Δασκάλα μοιράζεται μαζί μας την πολύτιμη γνώση της.
Ο επικεφαλής εκπαιδευτής του συστήματος για την Ελλάδα, Δούκας Δημήτρης,που είχε διδαχτεί σε κάποιο σεμινάριο στο παρελθόν το ίδιο qigong είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ξανά πόσο σημαντικό είναι να διδάσκεται κάποιος Kung Fu από «αληθινό δάσκαλο».Η sifu Lily, με την πειθώ του ανθρώπου που μιλάει από προσωπική εμπειρία, τόνισε πόσο πολύ βοηθάει αυτή η ενότητα ασκήσεων στην ίαση τραυματισμών αλλά και στη διατήρηση καλής υγείας, καθώς η καθημερινή εξάσκηση συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών. Φωτίζοντας την εξάσκηση στο Κουνγκ Φου και από μια άλλη πλευρά, συμβούλεψε όλους τους μαθητές να εφαρμόζουν αυτές τις ασκήσεις πριν από την προπόνηση και διαβεβαίωσε ότι μετά από κάποιο διάστημα θα παρατηρήσουν σαφή βελτίωση.Η φετινή επίσκεψη της Grandmaster Lily Lau είχε όμως και μια άλλη ιδιαίτερη πτυχή.Όποιος έχει έστω και περιστασιακά ασχοληθεί με πολεμικές τέχνες γνωρίζει ότι λίγοι είναι αυτοί που μετά από σκληρή δουλειά, επιμονή και αφοσίωση φτάνουν στο επίπεδο της μαύρης ζώνης..
Η Δασκάλα μας είχε τη χαρά να απονείμει, μετά από εξετάσεις,
• τη μαύρη ζώνη στη Σοφία Κουγιά,
• τη μαύρη ζώνη της πρώτης βαθμίδας στο Χρήστο Παπαχρήστο, εκπαιδευτή του Α.Σ. Αετός Γαλατσίου και
• στον προσωπικό της μαθητή και επικεφαλής εκπαιδευτή του συστήματος Lily Lau Shaolin Eagle Claw Kung Fu στην Ελλάδα, Δημήτρη Δούκα, τη μαύρη ζώνη της τρίτης βαθμίδας.
Η σπάνια αυτή συγκυρία χάρισε σε όσους παρακολούθησαν τη διαδικασία των εξετάσεων-οι εξετάσεις ήταν ανοιχτές για όσους ήθελαν να τις παρακολουθήσουν- ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα. Η Δασκάλα, την ημέρα της απονομής, συνεχάρη και τους τρεις, έναν προς έναν και τόνισε ότι ελάχιστοι από τους μαθητές της του εξωτερικού έχουν καταφέρει να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα. “Δεν είναι εύκολο να πάρεις από εμένα μαύρη ζώνη”, είπε χαμογελώντας.
Για του λόγου το αληθές να πούμε πως η Σοφία Κουγιά ασκείται πάνω από 8 χρόνια στο Eagle Claw Kung Fu και είναι η μόνη, προς το παρόν,γυναίκα που έχει μαύρη ζώνη στο σύστημα της Δασκάλας ενώ ο Δούκας Δημήτρης έπρεπε να ασκείται για 7 χρόνια ώστε να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Η παρακολούθηση σεμιναρίου με τη Δασκάλα είναι μια εμπειρία που δίνει σε κάθε μαθητή, ακόμα κι αν είναι αρχάριος, νέα ώθηση για να συνεχίσει να εξασκείται.
Ο ζήλος που έχει η σίφου Lily να διαδώσει το νύχι του Αετού, όπως το έμαθε από τον πατέρα της Late Grandmaster Lau Fat Mang αλλά και ο πηγαίος ενθουσιασμός της, όταν καταφέρνει να μεταδώσει σε ένα μαθητή κάτι καινούριο, είναι συγκινητικοί.
Οι Κινέζοι λένε πως η έδρα της μάθησης είναι η καρδιά, για να μάθεις και να μεταδώσεις κάτι πρέπει να το αγαπάς. Η Δασκάλα και η σχέση που αναπτύσσει με τους μαθητές της τόσο την ώρα της άσκησης όσο και σε πιο χαλαρές στιγμές είναι το ζωντανό παράδειγμα γι" αυτά τα λόγια.

Μαύρη ζώνη για την Σοφία!
Στις 30 Μαίου 2008 έγιναν στον χώρο του Α.Σ.Κεραμεικός οι εξετάσεις μαύρων ζωνών από την αρχηγό του συστήματός μας Grandmaster Lily Lau. Η Κουγιά Σοφία,βοηθός εκπαιδευτής του συλλόγου,μετά από 9 χρόνια καθημερινής εξάσκησης,πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις και πήρε την μαύρη ζώνη.Η Σοφία είναι η μοναδική γυναίκα με μαύρη ζώνη στο σύστημά μας.
Σύντομο Βιοφραφικό Η Κουγιά Σοφία γεννήθηκε στο Άργος στις 26.12.1975. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο και το 2002 πήρε πτυχίο κοινωνιολογίας. Σήμερα δουλεύει σε εκδοτικό οίκο. Το 1999 ξεκίνησε την εξάσκησή της στο Lily Lau Shaolin Eagle Claw Kung Fu με εκπαιδευτή τον δάσκαλό της Δούκα Δημήτρη. Το 2005 πέρασε με επιτυχία της εξετάσεις της σχολής προπονητών Wushu – Kung Fu που οργάνωσε η Ε.Ο.ΓΣ.Κ.Φ. με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, παίρνοντας δίπλωμα προπονητή Wushu Γ΄ κατηγορίας. Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι βοηθός εκπαιδευτής στον Αθλητικό Σύλλογο Κεραμεικός. Το 2008 πήρε την μαύρη ζώνη στο Lily Lau Shaolin Eagle Claw Kung Fu. Aπό το 2003 συμμετέχει ως αθλήτρια του συλλόγου στα πρωταθλήματα που οργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Γουσού Κουνγκ φου με πολλές διακρίσεις. Η Σοφία ασκείται επίσης στο Yang Tai Chi Chuan του Huang Sheng Shyan και έχει παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια που έχει διοργανώσει ο Α.Σ.Κ.με τον si fu Lars Larsen.

TOP