Σεμινάριο με την Grandmaster LILY LAU, 17-26.5.2009

Σεμινάριο με την Grandmaster LILY LAU

   Πιστή στο ετήσιο ραντεβού με τους μαθητές της, η δασκάλα μας Grandmaster LILY LAU, βρέθηκε αυτές τις μέρες και πάλι κοντά μας. Την Τρίτη 19 Μαΐου στην καινούργια αίθουσα του Α.Σ. Κεραμεικός έγινε η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν της και κόπηκε η τούρτα για τα εξηκοστά πέμπτα γενέθλιά της.
Προηγουμένως η Δασκάλα  παρακολούθησε με ενδιαφέρον την επίδειξη των μαθητών του επικεφαλής  του συστήματος στην Ελλάδα Δ.Δούκα, και  του μαθητή του Χ. Παπαχρήστου, διαπιστώνοντας για μια ακόμα φορά, πως οι έλληνες εκπαιδευτές της εργάζονται μεθοδικά και συστηματικά, για τη διάδοση του  Eagle Claw.
Εξάλλου όπως η ίδια τόνισε στη συνέντευξή της στο περιοδικό Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 17.5.2009 « η προώθηση του στυλ μας είναι βασικό μέλημα του κάθε δασκάλου και εκπαιδευτή. Η κάθε σχολή θα πρέπει να διαδίδει το Eagle Claw μέσα από τις δικές της δράσεις και τη σωστή δουλειά.»
Ενώ εξηγεί πως «το να μάθεις Κουνγκ Φου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του εκπαιδευτή.
Αν αυτός έχει τα απαιτούμενα προσόντα για να μπορεί να καθοδηγήσει σωστά τους μαθητές του, και αν ξέρει ή όχι πραγματικά καλό Κουνγκ Φου.»        
Στα πλαίσια αυτά και θέλοντας να ενισχύσει τη θέση του ελληνικού επιτελείου  στη διεθνή  κοινότητα του Eagle Claw και να ανεβάσει το επίπεδο όλων των μαθητών του, αλλά και να τους εμψυχώσει, ο Δ. Δούκας προέτρεψε αυτή την φορά τη Grandmaster LILY LAU, να παραδώσει ιδιαίτερα μαθήματα και σε μαθητές που βρίσκονται στο μεσαίο επίπεδο, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να έρθουν σε επαφή μαζί της και να διδαχτούν από την ίδια την επικεφαλής του συστήματος.  Τ
α μαθήματα αυτά περιλάμβαναν Ταολού από την ύλη των μαθητών, - σε όπλα και γροθιά- και έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές  να δεχτούν τις διορθώσεις και τις υποδείξεις της Δασκάλας, που με την τεράστια πείρα που διαθέτει και το έμπειρο μάτι της σίγουρα μπορεί να υποδείξει στον καθένα τα αδύναμα σημεία του αλλά και τον  τρόπο να τα διορθώσει. Βέβαια δεν έλειψε και το καθιερωμένο ιδιαίτερο για τους προχωρημένους μαθητές. Αυτή τη φορά η Δασκάλα διάλεξε να τους διδάξει ένα πανέμορφο αλλά δύσκολο και απαιτητικό Ταολού λόγχης (Moy Fa Choon).     
Ακλουθώντας την πάγια τακτική της  η Δασκάλα, θέλησε και φέτος να κάνει ένα δώρο στους μαθητές της, και έτσι αποφάσισε να διδάξει στις κοπέλες – μεσαίου και προχωρημένου επιπέδου- ένα Ταολού με διπλά ξίφη. Πρόκειται για ένα Ταολού που εκτελείται με συνοδεία μουσικής, διαθέτει απίστευτη χάρη, και είναι αργό αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικό. Έχει δε για την ίδια τη Δασκάλα μια ξεχωριστή συναισθηματική αξία, γιατί η ίδια το έχει διδαχτεί από τον πατέρα της , ο οποίος και της τραγουδούσε την ώρα που αυτή το εκτελούσε.          
Με όλα αυτά τα ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά και με την προσωπική επαφή με τη δασκάλα σε ανθρώπινο επίπεδο πέρασε όλη η εβδομάδα, που έκλεισε με το διήμερο ανοιχτό σε όλους τους μαθητές σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο  Θησείον Lofts στην Πειραιώς. Εδώ η Δασκάλα αφού δίδαξε κάποιες  λεπτομέρειες για τον τρόπο εκτέλεσης διαφόρων ειδών ασκήσεων πάνω στις αρπάγες, συνέχισε τη διδαχή της διπλής φόρμας γροθιάς των 108 κινήσεων, που είχε ξεκινήσει πέρσι.  Αν και όλα τα Ταολού «αποτελούν μια πολύ παλιά και διαχρονική εκπαίδευση για μάχη», όπως επισημαίνει η Δασκάλα, εντούτοις αυτό δίνει επιπλέον την δυνατότητα στους μαθητές να εξασκηθούν στην επαφή με τον άλλον και να συνειδητοποιήσουν καλύτερα την εφαρμογή πολλών από τις τεχνικές μάχης που βρίσκονται στα Ταολού, που εκτελούν μόνοι τους. Άλλωστε αυτός είναι και ένας λόγος που ο Δάσκαλός τους Δ.Δούκας πρότεινε στη Δασκάλα να το διδάξει σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως επιπέδου, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα Ταολού που προορίζεται για άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο.       
Έτσι οι μέρες πέρασαν γρήγορα και η συμπυκνωμένη γνώση που η Δασκάλα για άλλη μια φορά μετέδωσε στους μαθητές της, είναι ένα επιπλέον κίνητρο για σκληρή δουλειά και προσπάθεια.  «Με το να μαθαίνει πολλά Ταολού με διαφορετικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο μαθητής αποκτά μια πολυδιάστατη και ολοκληρωμένη γνώση. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι το να γνωρίζει κανείς απλά τις κινήσεις από πολλά Ταολού δεν συγκρίνεται με το να μπορεί να εκτελεί έστω και δύο Ταολού πολύ καλά. Πάντα η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας!» Αυτά είναι τα λόγια της Δασκάλας όταν ρωτήθηκε από τους μαθητές για το αν πρέπει κανείς να επικεντρώνεται σε κάποια συγκεκριμένα Ταολού ή να εξασκείται σε πολλά, και σίγουρα πίσω από αυτά κρύβεται η προτροπή για συνεχή και σκληρή εξάσκηση, - άλλωστε, αυτό είναι το αληθινό νόημα και η κυριολεκτική μετάφραση της ονομασίας  Κουνγκ Φου.       
Τέλος για άλλη μια φόρα όλοι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν έμπρακτα το ανθρώπινο πρόσωπο της Δασκάλας, και το πόσο προσιτή είναι για όλους τους μαθητές της. Χαμογελαστή και ευδιάθετη διαθέτει τεράστια υπομονή παρόλα τα χρόνια και τις υποχρεώσεις της, και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ασχοληθεί και με τον πιο αρχάριο μαθητή.  Πολλές φορές άλλωστε είναι σε αυτούς που συναντούν κάποιες δυσκολίες που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο. Ενώ μέσα από τις πράξεις της αποδεικνύει περίτρανα τα λόγια της:  «Εκπαιδευτές και μαθητές διεθνώς πρέπει να νιώθουν ευπρόσδεκτοι να επικοινωνήσουν μαζί μου για ό,τι τους αφορά κάθε φορά.»


  

TOP