Eagle Claw

Η ιστορική διαδρομή και η εξέλιξη του eagle claw kung fu - Ying Zhao Fan Zi Men.

Η παρακάτω προσέγγιση της ιστορικής εξέλιξης του Αετού είναι προσωπική εκδοχή του δασκάλου του Αετού Δούκα Δημήτρη:
Το Ying Zhao Fan Zi Men, γνωστό στην Ελλάδα σαν "νύχι του Αετού" ή Eagle Claw Kung Fu είναι ένα παραδοσιακό Κινέζικο σύστημα μαχητικών τεχνικών.
Ο μύθος λέει πως η ιστορία του ξεπερνά τα 800 χρόνια και ξεκινά από το διάσημο μοναστήρι του Σαολίν.
Ο στρατηγός Yue Fei χρησιμοποίησε τις τεχνικές που διδάχθηκε από τον μοναχό Zhou Tong, για να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες του. Μετά τον θάνατό του οι στρατιώτες του διέσπειραν το στυλ σε πολλούς μαθητές και μέσα από αυτούς έφτασε πάλι πίσω στο μοναστήρι.
Η πιο πάνω περιγραφή δεν μπορεί να επαληθευθεί από ιστορικά στοιχεία, είναι δε κοινός τόπος ότι τα περισσότερα στυλ Κινέζικου γουσού συνδέουν την καταγωγή τους με κάποια διάσημη ιστορική μορφή για να τους προσδώσουν αίγλη. Ο στρατηγός Yue Fei, ο πατριάρχης Ντα Μο, τα μοναστήρια και οι παράξενοι ερημίτες με τις μαγικές ιδιότητες, που δίδασκαν νεαρούς ή κοπέλες, οι οποίες μετά κατατρόπωναν ορδές πειρατών, εμπνευσμένοι πρόγονοι που ξυπνούσαν από κάποιο όνειρο ή φωτίζονταν παρατηρώντας κάποιο ζώο ή έντομο και μετά δημιουργούσαν ένα διάσημο στυλ, είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αφήγησης που δοκιμάζει τα όρια της λογικής των σοβαρών ερευνητών. Θα πρέπει να βλέπουμε με συμπάθεια και κάποιο χιούμορ αυτή την συνήθεια των προγόνων μας μιας και σε τίποτα δεν διαφέρει από πιο οικείες σε εμάς αφηγήσεις όπου μωρά έπνιγαν φίδια στις κούνιες και αθάνατοι είχαν ευαίσθητες φτέρνες!
Οι υπερβολές στην μυθοπλασία σε τίποτα δεν στερούν από την διαχρονική τους αξία τις παραδόσεις και την λειτουργικότητα των τεχνικών.

LauSiChun

 Παραβλέποντας τον μύθο η ιστορική καταγραφή για το στυλ του Αετού, ξεκινά αποδεδειγμένα με τον ιδρυτή του τον δάσκαλο Liu Shi Jun που έζησε τον 19ο αιώνα. Ο Liu Shi Jun διδάχτηκε το σύστημα από τους μοναχούς Dao Ji και Fa Cheng, έγινε γνωστός για της μαχητικές του ικανότητες στο Πεκίνο και αυτό του εξασφάλισε κάποια θέση εκπαιδευτή στην αυτοκρατορική φρουρά, θέση που επιβεβαιώνει τις ικανότητες του.

Στο Πεκίνο δίδαξε αρκετούς και διάσημους μαχητές που οι απόγονοί τους φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Το στυλ που δίδασκε το ονόμαζε Yue Shi Sanshou(τεχνικές μάχης του Γιάο Φει). Αποτελούνταν από τους 50 δρόμους τη συνεχόμενης γροθιάς, τεχνικές κλειδώματος, Qi Na και τεχνικές όπλων. Όταν αποσύρθηκε στο χωριό του στην επαρχία Xiong Xien δίδαξε τους συγγενείς του και ανάμεσα σε αυτούς μια εξίσου σπουδαία φιγούρα του συστήματος, τον ανιψιό του Liu Cheng You.

LauChinYao

 

Ο Liu Cheng You είχε πάρει καθοδήγηση σε νεαρή ηλικία  στις μαχητικές τέχνες από τον Liu Dekuan(εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο των μαχητικών τεχνών της εποχής του και μαθητή των: Liu Shi Jun(Yue Shi Sanshou), Dong Hai Quan(Bagua Zhang), Li Cunyi και Zhang Zhaodong(Xingyi Quan), Xia Guoxun(Yang style taijiquan).
Ο Liu Cheng You δίδαξε μεταξύ άλλων τον γιο του Liu Qi Wen και τον ανιψιό του Chen Zizheng.
Ο Liu Fa Meng(Lau Fat Mang) ήταν μαθητής των πιο πάνω δασκάλων.

 

Διδάχθηκα Eagle Claw Kung Fu για πολλά χρόνια από την μεγαλύτερη κόρη του Lau Fat Mang, την Lily Lau.

wolilyok Διδάχθηκα τις τεχνικές που αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος και αυτές είναι
1.Eagle claw Xing Quan(haun kuen shap lo) (10 δρόμοι της γροθιάς).
2.Eagle claw Lian Huan Quan( lin kuen ng shap) (50 στοιχεία).
3.Eagle claw 108 Qina (108 τεχνικές αρπαγής και κλειδώματος).
Επίσης διδάχθηκα Qi Qong για την παραγωγή δύναμης στους πήχεις, καρπούς και στα δάχτυλα, πάνω από πενήντα φόρμες γροθιάς και όπλων του συστήματος, σχεδόν όλη την ύλη της γενεαλογίας του Lau Fat Mang.
Η τύχη το έφερε όταν γνώρισα τον δάσκαλό μου στην Εσωτερική γροθιά, τον Niu Sheng Xian να γνωρίσω μέσα από αυτόν και να διδαχθώ τις τεχνικές μάχης του Yue Fei(Yue Shi Sanshou) όπως αυτές διδάσκονταν από τον Liu Shi Jun την εποχή που ζούσε στο Πεκίνο. Πριν γνωρίσει τον Li Tian Ji και αφιερωθεί στην εσωτερική γροθιά(Nei Jia Quan) ο δάσκαλος Νιου είχε διδαχθεί τεχνικές μάχης του στρατηγού Yue Fei από τον Yang Feng Xiang μαθητή της γενεαλογίας του Liu Enshou που ήταν μαθητής του Liu Shi Jun της γραμμής του Πεκίνου.
Η αλήθεια είναι πως αυτές οι τεχνικές δεν μοιάζουν καθόλου με τις τεχνικές της συνεχόμενης γροθιάς που ξέρουμε σήμερα σαν Eagle Claw Lian Huan Quan.
Κατά την προσωπική μου άποψη οι τεχνικές μάχης του Yue Fei είναι κάπως "πρωτόγονες" συγκριτικά με τις τεχνικές Lian Huan Quan που ξέρουμε σήμερα. Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι πως οι δάσκαλοι Liu Cheng You, Chen Zi Cheng και Lau Fat Mang ο καθένας λιγότερο ή περισσότερο διαμόρφωσαν και εξέλιξαν αυτές τις τεχνικές.

ChanTziChingΟ Chen Zi Zheng ήταν από τους πρώτους πέντε δασκάλους που επιλέχθηκαν να διδάξουν στην διάσημη Jing Wu association και αμέσως μετά ο Lau Fat Mang συνέχισε να διδάσκει στην Jing Wu της Σαγκάης, της Φοσάν και του Χονγκ-Κονγκ. Στην συγκεκριμένη ένωση διδάσκονταν κάποια από τα πιο προχωρημένα συστήματα γροθιάς της εποχής(αρχές του 20ου αιώνα). Tai Ji-Xing Yi-Bagua Zhang-Tan Lang-Eagle Claw-Shaolin Quan-Mizong Quan κλπ.
Η Jing Wu ήταν μια πρωτοποριακή, ένωση wushu που εισήγαγε πολλές αλλαγές και έφερε καινούριες ιδέες στον συντηρητικό κόσμο των Κινέζικων μαχητικών τεχνών την εποχή της.(1910)
Για πρώτη φορά, οποιοσδήποτε, χωρίς να περάσει την κλασική δοκιμασία αποδοχής από τον δάσκαλο, μπορούσε να παρακολουθήσει μαθήματα wushu πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο. Για πρώτη φορά υπήρχαν τμήματα για γυναίκες. Έμφαση δόθηκε στην διάδοση του Kung Fu  για την καλλιέργεια της υγείας των Κινέζων και στον διαχωρισμό του από παράξενες πρακτικές και δεισιδαιμονίες που εκείνη την εποχή βρίσκονταν σε υπερβολή.  Η συνύπαρξη και η συνεργασία μεγάλων δασκάλων από τα παραπάνω στυλ είναι δεδομένη και η αλληλεπίδραση αναπόφευκτη.
Αυτή η αλληλεπίδραση αλλά και η ζωή αυτών των δασκάλων που ήταν γεμάτη προκλήσεις έφερε κατά την γνώμη μου την εξέλιξη αυτών των τεχνικών.
Εν κατακλείδι τα διάφορα στυλ είναι ζωντανοί οργανισμοί που αλληλεπιδρούν και ζυμώνονται με την εποχή τους. Βρίσκονται δε σε μια συνεχή εξέλιξη και αυτό είναι που τα κρατά ζωντανά και έχουν κάποιο νόημα διαχρονικά. Η ιδέα πως κάποια στιγμή, κάποιος άνθρωπος, έφτιαξε ένα στυλ που αναλλοίωτο ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και έτσι πρέπει να συντηρείται, για να διατηρήσουμε την παράδοση, είναι εντελώς λανθασμένη και φυσικά η ίδια η ζωή την διαψεύδει.
Αντίθετα οι δάσκαλοι κάθε γενιάς είναι υπεύθυνοι να εμπλουτίσουν την αρχική ιδέα και να την καταστήσουν επίκαιρη.

Οι  50 τεχνικές συνεχόμενης γροθιάς(Lian Huan Quan) του Αετού, είναι επίκαιρες στις μέρες μας λόγω κυρίως της εξέλιξης που προέκυψε από τους δύο μεγάλους δασκάλους του προηγούμενου αιώνα. Τον Chen Zizheng και τον Lau Fat Mang.

sigungfatmang

Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά λίγη φαντασία από τους δασκάλους της εποχής μας για να γίνουν λειτουργικές σε αγώνες full contact(Sanda) ή εφαρμόσιμες σε κατάσταση αυτοάμυνας στης σημερινές συνθήκες.
Οι 108 τεχνικές Qi Na του Αετού, stand-up grappling  με σημερινούς όρους, είναι μοναδική μέθοδος προπόνησης, απαραίτητο συμπλήρωμα για την προπόνηση αυτοάμυνας. Διδάσκουν την εφαρμογή αλλά και την αποφυγή της πράγμα πού είναι εξίσου σημαντικό. Οι 108 τεχνικές αν και δύσκολο να εφαρμοσθούν όλες σε έμπειρο αντίπαλο, είναι απαραίτητο να προπονούνται όλες, καθώς σου δείχνουν τα όρια εφαρμογής και μαθαίνεις πώς να αποφεύγεις πιθανή προσπάθεια εφαρμογής της από τον αντίπαλο.Οι φόρμες του συστήματος είναι εξαιρετικές για την εξάσκηση νεαρών κυρίως αθλητών-ριων, την σωστή προετοιμασία τους για να αντιληφθούν αργότερα της μαχητικές τεχνικές και την απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης.

Το σύστημα του Αετού είναι μια μοναδική βιβλιοθήκη τεχνικών μάχης, απλών και άμεσα εφαρμόσιμων, χωρίς περιττές κινήσεις. Στον σύλλογό μας οι διάσημες τεχνικές συνεχόμενης γροθιάς του Αετού, διδάσκονται αμέσως μόλις κάποιος κατανοήσει την θέση μάχης δηλαδή στο δεύτερο επίπεδο, ενώ οι τεχνικές stand-up grappling(Qina) στο μεσαίο επίπεδο, μιας και  απαιτούν καλό έλεγχο των κινήσεων.

 

 

Μια προσεγμένη προσέγγιση για την ιστορία του συστήματος του Αετού
στην σελίδα του πολύ αξιόλογου δασκάλου του συστήματος Παναγιώτη Δερβέντη εδώ.
Και στο βιβλίο του ίδιου δασκάλου οι δέκα δρόμοι της γροθιάς του Αετού.

Επίσης στα Αγγλικά, στην επίσημη σελίδα της δασκάλας Lily Lau εδώ.

TOP