Εσωτερική Γροθιά

 

Nei Jia Quan/Internal Family Boxing

Το Νέϊ Τζιά Τσουάν-πυγμαχία της εσωτερικής οικογένειας, είναι ένα σύστημα εξάσκησης της μαχητικής ικανότητας που αποτελείτε από τρία στυλ του Κινέζικου Wushu. Από το Xing Yi το Ba Gua και το Tai Ji.
Τα τρία αυτά στυλ αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται ανεξάρτητα για πολλά χρόνια και το κάθε ένα έχει την ιστορία του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Την πρώτη φορά που έγινε σύνδεση των τριών αυτών τεχνών, κάτω από την  ονομασία Νέϊ Τζιά Τσουάν, ήταν το 1894 όταν ο δάσκαλος του Μπα Γκουά Τζανγκ, Τσένγκ Τινγκ Χούα-Cheng Ting Hua και οι φίλοι του Λίου Ντε Κουάν-Liu De Kuan,  Λι Τσουν Γι-Li Cun Yi και Λίου Γουέϊ Σιάνγκ-Liu Wei Xian), ενώθηκαν και φτιάξανε μία μικρή οργάνωση μαχητικών τεχνών.
Είχαν δει πως οι αν και τα στυλ είχαν χτιστεί το καθένα πάνω σε μια διαφορετική κεντρική ιδέα, οι ιδέες αυτές ήταν όλες εξίσου σημαντικές και απαραίτητες για να αναπτύξουν την μαχητική ικανότητα στον ασκούμενου.
Για να βελτιώσουν το επίπεδο των τεχνών τους, να πετύχουν την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών στυλ και δασκάλων και να ανεβάσουν το επίπεδο των μαθητών τους θεώρησαν σωστό να διδάσκουν αυτά τα τρία στυλ μαζί σαν μια ενότητα.
Σ' αυτήν την "αδελφότητα" εκπροσωπούνταν η τέχνη του Μπα Γκουά από τον Τσένγκ Τινγκ Χούα, του Τάϊ Τζι από τον Λίου Ντε Κουάν και του Χσινγκ Γι από τους Λι Τσουν Γι και Λίου Γουέϊ Σιάνγκ.
Οι δάσκαλοι αυτοί μετά την ένωση, αποφάσισαν πως όποιος μαθητής ακολουθεί έναν από αυτούς, θα μπορούσε ελεύθερα να ακολουθεί και τους υπόλοιπους.
Με αυτή την συνεργασία οι δάσκαλοι αυτοί βελτίωσαν τις διδασκαλικές του ικανότητες, φτιάξανε διάσημους μαθητές και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν και οι τέχνες τους έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, διέπονται από κοινές αρχές που τις κάνει να ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Θέλησαν να δώσουν σ' αυτή την οικογένεια ένα όνομα και έτσι την ονόμασαν "Γροθιά της Εσωτερικής Οικογένειας" (Nei Jia Quan).
Έτσι λοιπόν έγινε και οι τέχνες αυτές ενώθηκαν σε μία ομάδα και αυτός είναι ο λόγος που τα τρία αυτά στυλ είναι γνωστά ως εσωτερικά στυλ.

neijialaoren

Οι μαχητικές τέχνες είναι στον πυρήνα τους τέχνες που διαπραγματεύονται την εξουδετέρωση ή εξόντωση του αντιπάλου. Είναι από την φύση τους βίαιες. Πριν από τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι που ασκούνταν σ' αυτές τις τέχνες ήταν κυρίως φτωχοί αγρότες που μαθαίνανε τις μαχητικές τέχνες για να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους άλλα και για βρουν δουλειά σαν φύλακες, στρατιώτες και συνοδοί καραβανιών. Γιαυτό τον λόγο ασκούνταν κυρίως και δεν υπήρχε σύνδεση αυτών των τεχνών με την φιλοσοφία.
Η σύνδεση του Νέϊ Τζιά Τσουάν με την Κινέζικη φιλοσοφία και πιο συγκεκριμένα με την Ταοιστική θεωρία των πέντε στοιχείων, του Ι Τσινγκ και του Γιν-Γιανγκ έγινε για πρώτη φορά επίσημα μέσα από την δημοσίευση των βιβλίων του διάσημου δασκάλου Σουν Λου Τανγκ-Sun Lu Tang, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η σύνδεση αυτή έγινε ποιο βαθιά με αποτέλεσμα στις μέρες μας το σύστημα του Nei Jia Quan να είναι φορέας της Κινέζικης πολιτισμικής κληρονομιάς και κουλτούρας.
Η αγάπη για την φύση και την ζωή, των αρχαίων Ταοϊστών δασκάλων, που εμποτίζει την φιλοσοφία τους, απαλύνει την βαρβαρότητα των μαχητικών τεχνών και τις κάνει περισσότερο αποδεκτές ως μέσο άσκησης μέσα στις σημερινές σύγχρονες φιλειρηνικές κοινωνίες.
Στον αντίποδα η παπαγαλίστικη αφήγηση αυτών των θεωριών κατά την άσκηση, σε τίποτα δεν βοηθά στην ανάπτυξη “μαγικών” ιδιοτήτων, πολύ δε περισσότερο μαχητικής ικανότητας.

Το Nei Jia Quan που ασκούμε στον σύλλογο μας έχει τις ρίζες του σε αυτούς τους δασκάλους.
Παρακάτω, σαν ένδειξη σεβασμού, αναφέρουμε τους προγόνους δασκάλους και μερικά στοιχεία από την ζωή τους που αφορούν κυρίως την τέχνη. Παράλληλα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανιχνεύσει την προέλευση των μεθόδων εξάσκησης του Κινέζικου wushu που διδάσκουμε.

 

Σουν Λου Τανγκ-Sun Lu Tang (1861-1933)

sunlutangO Σουν Λου Τανγκ ήταν "σπάνια ράτσα" στους κύκλους των Κινέζικων μαχητικών τεχνών της εποχής του καθώς συνδύαζε  απαράμιλλη μαχητική ικανότητα με βαθιά γνώση της Κινέζικης φιλοσοφίας και λογοτεχνίας.
Μαθήτευσε στη τέχνη του Σινγκ Γι πρώτα από τον Λι Κούϊ Γιουάν-Li Kui Yuan και μετέπειτα από τον διάσημο δάσκαλο, Γκούο Γιούν Σεν-Guo Yun Shen. Όταν ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, ο δάσκαλός του τον παρότρυνε να συνεχίσει με την εξάσκηση στο Μπα Γκουά και γι' αυτό τον λόγο, τον πήγε στον φίλο του και δάσκαλο του Ba Gua Zhang, Τσενγκ Τινγκ Χούα.
Αφού τελείωσε την εκπαίδευσή του στο Μπα Γκουά Τζανγκ, ο δάσκαλός Τσένγκ Τινγκ Χούα, βλέποντας ότι υπάρχει κάποια σύνδεση του Μπα Γκουά με την Ταοϊστική φιλοσοφία, τον παρότρυνε να ταξιδεύσει στα βουνά Έμεϊ και Γουτάνγκ-Wudang, όπου υπήρχαν πολλοί Ταοϊστές ασκητές και να μελετήσει το βιβλίο των αλλαγών και την Ταοϊστική φιλοσοφία. Πράγματι το 1894 ο Σουν Λου Τανγκ πήγε στην επαρχία Σιτσουάν και μαθήτευσε με τον μοναχό Ζι Ζεν-Zhi Zhen, τη θεωρία του βιβλίου των αλλαγών-Yi Jing και Εμέϊ τσι κονγκ. Μετά συνέχισε την μαθητεία του στο βουνό Γουτάνγκ, όπου ασκήθηκε στις τεχνικές μακροζωίας των Ταοϊστών από τον ηγούμενο του ναού Τζινγκ Σου-Jing Xu.
Το 1914  έμαθε Γου-Χαο στυλ Τάϊ Τζι Τσουάν/Wu-Ηao Taijiquan από τον Hao Wei Zhen(1849-1920). Μετά από χρόνια μελέτης πάνω στις "εσωτερικές τέχνες", ο δάσκαλος Σουν Λου Τανγκ, συνδυάζοντας τον βηματισμό του Μπα Γκουά, την δύναμη των ποδιών και της μέσης του Σινγκ Γι, με την δεκτικότητα του Τάϊ Τζι δημιούργησε το δικό του στυλ Τάϊ Τζι γνωστό ως Σουν στυλ Τάϊ Τζι-Sun style Tai Ji.

Τα βιβλία του που εκδόθηκαν τα επόμενα χρόνια, ήταν τα πρώτα στην ιστορία, που εξηγούσαν την σχέση των Κινέζικων μαχητικών τεχνών με την Κινέζικη φιλοσοφία και συμβάλλανε στο να αυξηθεί η δημοτικότητα αυτών των τεχνών και να ιδρυθούν πολλοί οργανισμοί  σε όλη την Κίνα για την μελέτη τους. Είχαν και στο παρελθόν εκδοθεί πολλά βιβλία για τις Κινέζικες μαχητικές τέχνες που αναφέρανε τη σχέση αυτή, αλλά κανένα δεν παρουσίαζε και εξηγούσε την θεωρία αυτή με τόσο καθαρό τρόπο.
Η σχετική βιβλιογραφία:
1915, Xing Yi Quan Xue: η μελέτη πάνω στο Σινγκ Γι Τσουάν
1916, Ba Gua Quan Xue: η μελέτη πάνω στο Μπα Γκουά Τζανγκ
1921, Tai Ji Quan Xue: η μελέτη πάνω στο Τάϊ Τζι Τσουάν
1924, The True Essence of Boxing.
1927, Ba Gua Gien Xue: η μελέτη πάνω στο ξίφος του Μπα Γκουά Τζανγκ

 

Λι Γιού Λιν - Li Yulin(1888-1965)

liyulinΟ Λι Γιού Λιν ήταν ένας από τους κορυφαίους μαθητές του Σουν Λου Τανγκ.
Ο Δάσκαλος Li ήταν εξέχουσα και σεβαστή μορφή των μαχητικών τεχνών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Μαθήτευσε με πολλούς δασκάλους. Οι δύο πρώτοι ήταν ο Χάο Εν Γκουάν-Hao En Guang και ο δάσκαλός του Λι Τσουν Γι-Li Cun Yi. Και οι δύο έγιναν διάσημοι δουλεύοντας ως φύλακες καραβανιών. Ξεκίνησε την εκπαίδευση με τη γροθιά Σαολίν και μετά μαθήτευσε στο Σινγκ Γι.
Ο πρώτος του δάσκαλος ο Hao En Guang, δολοφονήθηκε σε ενέδρα από ληστές που καταδίωκε στα βάθη της Κίνας.
Ο Li Yulin πούλησε τα υπάρχοντά του και με τα χρήματα μετέφερε τον δάσκαλό του για να ταφεί στην γενέτειρά του, όπως όριζαν οι ηθικοί κανόνες της εποχής. Στο Τιενζίν σταμάτησε και όλοι οι γνωστοί δάσκαλοι της εποχής πήγαν για να αποδώσουν φόρο τιμής στον νεκρό δάσκαλο. Ανάμεσα τους και ο διάσημος Sun Lu Tang ο οποίος συγκινήθηκε από την αφοσίωση του Li Yulin και τον πήρε σαν εσωτερικό μαθητή.
Το 1924, όταν ήταν 36 χρονών, ξεκίνησε την μαθητεία του με τον Σουν Λου Τανγκ από τον οποίο διδάχτηκε Τάϊ Τζι, Σινγκ Γι και Μπα Γκουά. Το 1929 διορίστηκε ανώτερος εκπαιδευτής της Ένωσης Γουσού στην επαρχία Σαντόνγκ. Επικεφαλής της ένωσης ήταν ο διάσημος στρατηγός Λι Τζινγκ Λιv-Li Jing Lin, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Γιάνγκ Τζιάν Χου-Γιάνγκ στυλ Τάϊ Τζι), και διάσημος σε όλη την Κίνα για τις ικανότητές του στο ξίφος του Γουτάνγκ. Ο Li Jing Lin δίδαξε στον Li Yulin Γιάνγκ στυλ Τάϊ Τζι και ξίφος Γουτάνκγ. Διδάχθηκε επίσης Taiji από τον Yang Cheng Fu με τον οποίο η σχέση τους ήταν φιλική και όχι δασκάλου-μαθητή.
Ο Λι Γιού Λιν ήταν πολύ δυνατός και ανίκητος στα χέρια που σπρώχνουν.
Πέρασε όλες τις γνώσεις του στον γιο του, Li Tian Ji.

 

Λι Τιάν Ζι -Li Tian Ji(1913-1996).

litianziΟ Δάσκαλος Λι Τιάν Ζι, διδάχθηκε Nei Jia Quan, Wudang Jian, Shaolin Quan, Shuai Jiao και Sanda από τον πατέρα του Li Yulin, αλλά και από τους δασκάλους του πατέρα του, Σουν Λου Τανγκ και Λι Τζινγκ Λιν. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Γουσού της Σαντόνγκ, έγινε καθηγητής κολεγίου, στέλεχος στην Ομοσπονδία Γουσού του Harbin και πρώτος επικεφαλής προπονητής της Ομάδας Γουσού της Κίνας.

Ο Λι Τιάν Ζι μνημονεύεται ως ένας από τους «Δέκα καλύτερους δασκάλους Γουσού της Κίνας»(Zhongguo Shi Da Wushu Mingshi).

Το 1956, δημιούργησε το απλοποιημένο ταολού Τάϊ Τζι Τσουάν των 24 κινήσεων και το απλοποιημένο ταολού Τάϊ Τζι Τσουάν των 32 κινήσεων για ξίφος. Τα δύο αυτά ταολού άνοιξαν τις πόρτες του Τάϊ Τζι Τσουάν σε αρχάριους και μη αθλητές, ενώ σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλον τον κόσμο. Για αυτό, κέρδισε τον τίτλο του «Πατέρα του σύγχρονου Τάϊ Τζι».
Πριν φύγει ο Δάσκαλος Λι Τιάν Ζι πέρασε όλη την γνώση του στον Νίου Σενγκ Σιάν και δήλωσε πως το κουνγκ φου του ήταν πια στο κορμί του μαθητή του.

 

Νίου Σενγκ Σιάν-Niu Sheng Xian (1938- )

shifuΟ δάσκαλος Νίου Σενγκ Σιάν γεννήθηκε στο Qinghe, στην επαρχία Hebei, της Κίνας το 1938.Έχει κατακτήσει το όγδοο επίπεδο  στις Κινέζικες μαχητικές τέχνες.

Κληρονόμησε την παραδοσιακή γνώση της οικογένειάς του και από την παιδική του ηλικία εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα του Νίου Τζιν Μπάο-Niu Jinbao γνωστό και ως Xuan Jinzi στην Ταοϊστική Τεχνική για την Διατήρηση της Υγείας της γενεαλογίας του Δράκου-Daojiao Longmen Pai. Έχει τελειοποιήσει τα 4 επίπεδα, τα 16 βήματα, την φόρμουλα της αναπνοής του μυελού, τους βασικούς κανόνες για την Διατήρηση της Υγείας του Ταοϊσμού κλπ.  Έχει επίσης δημιουργήσει μοναδικές θεραπευτικές μεθόδους και μεθόδους εξάσκησης.

Το 1951, ο Δάσκαλος Νίου ξεκίνησε να μαθαίνει Τάϊ Τζι και τεχνικές μάχης του στρατηγού Γιούε Φέϊ-Yue shi san shou από τον Δάσκαλο Γιάνγκ Φενγκ Σιάνγκ-Yang Feng Xiang. Το 1959 συνάντησε τον Δάσκαλο Λι Τιάν Ζι στον οποίο "υποκλίθηκε" και μαθήτευσε μαζί του έως το 1966. Τα επόμενα χρόνια κατά την διάρκεια της "πολιτιστικής επανάστασης" ο Λι Τιάν Ζι σταμάτησε να διδάσκει. Από το 1975, ξεκίνησε πάλι να μαθαίνει από τον Δάσκαλο Λι Τιάν Ζι, τις τέχνες του Σινγκ Γι, του Μπα Γκουά, του Τάϊ Τζι, του ξιφους  Γουτάνγκ, κ.α.  ενώ έμεινε μαζί του φροντίζοντας τον μέχρι τον θάνατό του το 1996.

Ήταν πρωταθλητής Κίνας το 1982 στο Taiji και στα pushing hands και στην συνέχεια ήταν προπονητής για δέκα χρόνια της ομάδας pushing hands του Πεκίνου. Ο Δάσκαλος  Νίου έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο στις τέχνες του Xing Yi, Ba Gua και Tai Ji.

 

Δούκας Δημήτρης

santishiΟ εκπαιδευτής του Α.Σ.Κεραμεικός Δούκας Δημήτρης είναι εσωτερικός μαθητής του δασκάλου Νίου Σενκγ Σιάν.
Έχει διδαχθεί από αυτόν τα εξής:

Xing Yi Quan:
San Ti Shi,
Wu Xing Quan, Shi Er Xing, Wu Xing Lian Huan Quan, Ba Shi, Ba Shi Lian Huan Chuan,
Shi Er Hong Chui, Shi Er Lian Hong Chui, Za Shi Chui, Zhong He Xing Yi, Wu Xing Jian
εξάσκηση δύο ατόμων: Wu Xing Sheng Ke, An Shen Pao,
θεωρία και ιστορία του Σινγκ Γι.

Ba Gua Zhang:
Tang ni bu, (βηματισμό σε κύκλο), τις 8 παλάμες και τις αλλαγές.
Ding Lian Fa, Huo Lian Fa , Bian Lian Fa Ba Gua,
Long Xin Jian, τα 64 χέρια του Μπα Γκουά
θεωρία και ιστορία του Μπα Γκουά.

Tai Ji Quan:  
ταολού: 24 simplified Taiji quan, 42 comprehensive Taiji quan, 88 traditional Yang style Taiji quan, 66 zhonghe Taiji quan,
Taiji Jian 32, Taiji Jian 42, Taiji Jian 56. 
Pushing hands της οικογένειας Γιάνγκ, αναλυτικά την θεωρία και πράξη στις 24 δυνάμεις στο Taiji, 
Τσικόνγκ, Zhan Zhuang, θεωρία και ιστορία του Τάϊ Τζι .

Wudang Gien:
Ξίφος του Γουντάν, Taiji Wudang Jian
Διαλογισμό: Τα 4 βήματα(πρώτο επίπεδο) της γενεαλογίας του Δράκου(Long Men Pai)

Ο Δ. Δούκας έχει πάρει την ευχή του Δασκάλου Νιου Σενγκ Σιάν για να διδάξει το κουνγκ φου του στην Ελλάδα.

 

Στον σύλλογό μας συνεχίζουμε την παράδοση που θέλει αυτές τις τέχνες να διδάσκονται μαζί. Αν κάποιος όμως το επιθυμεί μπορεί να αφοσιωθεί σε μία από αυτές.

 

TOP