Shuai Jiao classics

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη, η Πανελλήνια Ένωση Κινέζικης Πάλης διοργάνωσε το 1ο τουρνουά αγώνων εμπειρίας με σκοπό την προετοιμασία και ενημέρωση αθλητών, διαιτητών και εκπαιδευτών στο άθλημα του shuai jiao.
Έγιναν 64 αγώνες σε διάστημα 3 ωρών!
Οι αγώνες αυτοί έκλεισαν κατά κάποιο τρόπο τον πρώτο κύκλο της Ένωσης, που αφορά την δημιουργία της και με την αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την πρώτη επαφή(2008) με την τέχνη του shuai jiao επιτρέψτε μου μια μικρή ανασκόπηση.
1.Η ιδέα
Το 2008, πριν από δέκα χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω στο Πεκίνο τον Liu Zu Guang, πρωταθλητή της Κινέζικης πάλης με πολλές διακρίσεις στην κατηγορία του,100+kg. Οι περισσότεροι δάσκαλοι στις Κινέζικες μαχητικές τέχνες μπορούν να εκφράσουν μέσα από τα Ταολού ή μέσα από προκαθορισμένες κινήσεις και πρότυπα μάχης την επιδεξιότητα τους στην τέχνη τους αλλά είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να κάνουν το ίδιο με κάποιον αντίπαλο που δεν συνεργάζεται.
Ο Liu Zu Guang είναι ένας από αυτούς.
Μέσω αυτού ήρθα σε επαφή με το shuai jiao, την μέθοδο εξάσκησης του και την μέθοδο εφαρμογής του. Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα η τέχνη αυτή ήταν άγνωστη και κανείς δεν την δίδασκε ή την εξασκούσε.
Ούτε καν σαν αναφορά στους οδηγούς πολεμικών τεχνών δεν υπήρχε.
Μετά από τέσσερα χρόνια, το 2012, ασκώντας το shuai jiao στο περιθώριο των άλλων στυλ που δίδασκα στον σύλλογό μου αποφάσισα να επιστρέψω στο Πεκίνο και να ζητήσω από τον δάσκαλο Liu να έρθει στην Ελλάδα και να διδάξει την τέχνη του.
2.Η Ένωση
Η αρχική μου ιδέα ήταν να οργανώσω σεμινάρια για τους συλλόγους τις οικογένειας μου. Επιστρέφοντας όμως από την Κίνα, με την θετική απάντηση του δασκάλου Liu, στον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι τον Μάιο του 2013
που οργανώσαμε το πρώτο σεμινάριο η αρχική ιδέα έδωσε την θέση της στην ιδέα για κάτι πιο συλλογικό και ο λόγος ήταν η σχέση αλληλοσεβασμού και φιλίας που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της συμμετοχής μου στα διοικητικά της ομοσπονδίας wushu με τον Παναγιώτη Δερβέντη.
Το 2013 οργανώσαμε από κοινού το πρώτο σεμινάριο shuai jiao στην Ελλάδα με τους εκπαιδευτές Liu Zu Quang και Sonny Mannon του οποίου η επιτυχία οδήγησε στην δημιουργία της Ένωσης.
Τον Νοέμβρη του 2013 η Ένωση έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Shuai Jiao.
Το 2014 διοργανώσαμε το δεύτερο σεμινάριο με την συμμετοχή και άλλων εκπαιδευτών και τον ίδιο χρόνο συμμετείχαμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ρώμη κατακτώντας ένα χρυσό μετάλλιο.
To 2015 η Ένωση πήρε μέρος στο 3ο Διεθνές Πρωτάθλημα Κινέζικης Πάλης Shuai Jiao διεξήχθη στην πόλη Wenzhou της Κίνας με αξιόλογη παρουσία. Στα σεμινάρια και τις εξετάσεις διαιτητών που έγιναν κάτω από την αιγίδα της Κινέζικης ομοσπονδίας της πάλης ο Διβάνης Γιώργος ύστερα από αρκετά απαιτητικές εξετάσεις πήρε την πιστοποίηση διεθνή κριτή.
Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν τον Οκτώβρη τα σεμινάρια εκπαιδευτών Shuai Jiao με την συμμετοχή πολλών και αξιόλογων εκπαιδευτών.
Το 2016 διοργανώσαμε το τρίτο σεμινάριο με τον Liu Zu Quang και πήραμε μέρος στο διεθνές πρωτάθλημα Shuai Jiao στο Montesilvano της Ιταλίας κατακτώντας ξανά ένα χρυσό μετάλλιο και καλές θέσεις για αρκετούς αθλητές. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε τον Οκτώβρη και δεύτερο γκρουπ εκπαιδευτών να παρακολουθεί τα σεμινάρια εκπαιδευτών Shuai Jiao.
Το 2017 τον Μάιο διοργανώσαμε σεμινάριο εκπαιδευτών με τον Sonny Mannon , τον Ιούνιο πήραμε μέρος στα σεμινάρια για διαιτητές και προπονητές που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Shuai Jiao σε συνεργασία με την Κινέζικη ομοσπονδία της πάλης. Οι Δούκας Δημήτρης και Διβάνης Γιώργος πήραν μετά από εξετάσεις διαπίστευση προπονητή της Κινέζικης ομοσπονδίας της πάλης και οι Μούκας Κώστας και ο Κάβουρας Βαγγέλης πιστοποίηση διεθνή κριτή.
Τον Νοέμβρη του 2017 διοργανώσαμε το τέταρτο μεγάλο σεμινάριο με τον Liu Zu Quang και τον Sonny Mannon, εξετάσεις και σεμινάρια εκπαιδευτών.
Την Κυριακή 26 Νοέμβρη, η Πανελλήνια Ένωση Κινέζικης Πάλης διοργάνωσε το 1ο τουρνουά αγώνων εμπειρίας με σκοπό την προετοιμασία και ενημέρωση αθλητών, διαιτητών και εκπαιδευτών στο άθλημα του shuai jiao.
Το 2018 ξεκίνησε με σεμινάρια εκπαιδευτών.
3.Shuai Jiao
Το Shuai Jiao είναι μια τέχνη ρίψεων από όρθια θέση, όπου οι αγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν σαρώματα και ανατροπές ώστε να ρίξουν τον αντίπαλο στο έδαφος ενώ διατηρούν την όρθια θέση. Αποτελεί μια πολύ εκλεπτυσμένη τέχνη που περικλείει ένα μεγάλο αριθμό τεχνικών και ειδικευμένες μεθόδους εκπαίδευσης. Ενώ είναι μια τέχνη ιδιαίτερα απαιτητική και προϋποθέτει σωματικές ικανότητες, είναι ταυτόχρονα διασκεδαστική και αποτελεσματική. Λόγω της έμφασης που δίνει στις καθαρές ρίψεις και στη διατήρηση της όρθιας θέσης είναι πολύ ασφαλής στην εξάσκησή της σε σύγκριση με άλλα στυλ πάλης.
Ο σκοπός της Ένωσης είναι να κάνει γνωστή την τέχνη του Shuai Jiao σε όσους εκπαιδευτές οι μαθητές ενδιαφέρονται να το εντάξουν στην προπόνηση τους.
Αρχικά προσεγγίσαμε τους δασκάλους τονίζοντας την αναγκαιότητα της εξάσκησης στο Shuai Jiao λόγω της απαραίτητης γνώσης όρθιας πάλης που πρέπει να έχει ο αθλητής στο Sanda αλλά η αλήθεια είναι πως το Shuai Jiao σαν τέχνη και σαν άθλημα είναι μοναδικό από μόνο του και έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στον αθλητή και στον εκπαιδευτή από το να είναι απλώς συμπληρωματικό στο Sanda.
Από την εμπειρία μας τα τελευταία πέντε χρόνια που αθλητές μας ασκούνται και παίρνουν μέρος σε αγώνες και πρωταθλήματα, μπορούμε να πούμε πως το Shuai Jiao διαθέτει μια μοναδική μέθοδο ενδυνάμωσης-κατάρτισης-προετοιμασίας και συμμετοχής σε αθλήματα μονομαχίας αλλά και εκμάθησης αποτελεσματικής αυτοάμυνας.
Το γεγονός πως στην προπόνηση του δεν έχει χτυπήματα, που αποθαρρύνουν πολλούς από το να συμμετέχουν σε αθλήματα όπως πχ το Sanda, αλλά σου δίνει την δυνατότητα να ασκηθείς χρησιμοποιώντας το 100% της δύναμης σου το κάνει ελκυστικό για όλους σχεδόν τους μαθητές σε κάθε σύλλογο ανεξαρτήτου επιπέδου και ηλικίας.
Έτσι είδαμε στο το 1ο τουρνουά αγώνων εμπειρίας που διοργανώσαμε αθλητές από 16 έως και 50 χρονών, έφηβους και ώριμους να συμμετέχουν και να το απολαμβάνουν.
Επίσης το Shuai Jiao, για διάφορους λόγους που θα αναλύσουμε άλλη στιγμή, έμεινε ανέπαφο από τις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο εξάσκησης του Κινέζικου Wushu στην σύγχρονη εποχή(1949- ) και προσφέρει σε αυτούς που ασκούν και αγαπούν τις Κινέζικες Μαχητικές Τέχνες μια γνώση και μια εμπειρία προπόνησης αληθινού παραδοσιακού Wushu.

Δούκας Δημήτρης,
πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Shuai Jiao

TOP